Známý šéfkuchař a také náš ambasador Jan Punčochář nám poslal rychlý recept na krémovou polévku z medvědího česneku a špenátu. Zrovna dnes na Zelený čtvrtek se tento recept dokonale hodí.
V křesťanském kalendáři je Zelený čtvrtek posledním čtvrtkem před Velikonocemi a zároveň součástí Svatého týdne. Zelený čtvrtek letos připadá na 9. dubna a právě dnes bychom měli jíst zelené pokrmy, nejlépe bylinkové, jelikož bylinky mají přinést člověku zdraví po celý rok. Přejeme dobrou chuť a v rámci výjimečné situace také klidné svátky!
Polévka z medvědího česneku a špenátu
Suroviny:
- 60 g čerstvý medvědí česnek
- 80 g čerstvý špenát
- 500 ml kuřecí vývar
- 100 ml bílé víno
- 60 g cibule
- 80 g máslo
- 200 ml smetana
- 80 g hladká mouka
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Špetka soli
- 30 ml slunečnicový olej
Postup:
- Cibulku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Do hrnce dáme olej a 1/3 másla a orestujeme cibulku do sklovata.
- Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme víno a vaříme 20 minut, než se mouka řádně provaří.
- Vložíme špenát, medvědí česnek, vše dáme do mixeru a řádně rozmixujeme.
- Přecedíme přes cedník, osolíme, přidáme muškátový oříšek, smetanu a zašleháme máslo.
- Dále již polévku nevaříme, aby nezešedla. Můžeme přidat housku opečenou na másle.
