Vánoce se blíží a s nimi i spojené vánoční pokrmy. Náš ambasador a známý šéfkuchař Jan Punčochář si pro vás připravil jeden speciální a originální recept, který podle našeho videa zvládnete připravit i u vás v kuchyni. Vyzkoušejte letos něco nového. Dobrou chuť!
Vánoční topinamburová polévka s kapřími hranolkami
Suroviny na 4 porce:
Vánoční topinamburová polévka
- Topinambur 200g
- Šalotka 50g
- Kořenová zelenina 80g
- Máslo 100g
- Česnek 20g
- Olivový olej 50ml
- Libeček 10g
- Tymián 2g
- Vývar z kapra 600ml
- Smetana 100ml
- Bílé víno 100ml
- Citrón 1/2
- Sůl
- Pepř
POSTUP
- Na olivovém oleji zpěníte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Přidáte najemno nakrájenou šalotku a na větší kostky omyté topinambury.
- Řádně zarestujete do tmava, zalijete bílým vínem a necháte víno zredukovat.
- Zalijete kapřím vývarem a vaříte všechny suroviny do měkka.
- Uvařené suroviny dáte do mixéru, přidáte libeček a tymián a rozmixujete v hladkou hmotu.
- Dáte zpět do hrnce, povaříte, zjemníte smetanou, máslem a přidáte česnek.
- Podle své chuti dochutíte citrónovou šťávou.
Kapří hranolky
- Kapr filet 200g
- Hladká mouka 50g
- Sojová omáčka 0,5dl
- Chilli
- Černý pepř
- Česnek 20g
- Zázvor 8g
- Kurkuma 3g
- Kmín 1g
- Petržel 5g
- Vinný ocet 1/2 lžíce
- Olej na smažení
POSTUP
- Kapra nakrájíte na tenké hranolky a vložíte do mísy.
- Přidáte sójovou omáčku, koření, nastrouhaný zázvor, česnek a ocet.
- Necháte dva dny marinovat v lednici.
- Kapří hranolky usmažíte ve větším množství oleje a přidáte do polévky.