Recept na vánoční polévku Jana Punčocháře

Vánoce se blíží a s nimi i spojené vánoční pokrmy. Náš ambasador a známý šéfkuchař Jan Punčochář si pro vás připravil jeden speciální a originální recept, který podle našeho videa zvládnete připravit i u vás v kuchyni. Vyzkoušejte letos něco nového. Dobrou chuť! 

Vánoční topinamburová polévka s kapřími hranolkami

Suroviny na 4 porce:

Vánoční topinamburová polévka 

  • Topinambur 200g
  • Šalotka 50g
  • Kořenová zelenina 80g
  • Máslo 100g
  • Česnek 20g
  • Olivový olej 50ml
  • Libeček 10g
  • Tymián 2g
  • Vývar z kapra 600ml
  • Smetana 100ml
  • Bílé víno 100ml
  • Citrón 1/2
  • Sůl
  • Pepř
     

POSTUP

  1. Na olivovém oleji zpěníte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu.
  2. Přidáte najemno nakrájenou šalotku a na větší kostky omyté topinambury.
  3. Řádně zarestujete do tmava, zalijete bílým vínem a necháte víno zredukovat.
  4. Zalijete kapřím vývarem a vaříte všechny suroviny do měkka.
  5. Uvařené suroviny dáte do mixéru, přidáte libeček a tymián a rozmixujete v hladkou hmotu.
  6. Dáte zpět do hrnce, povaříte, zjemníte smetanou, máslem a přidáte česnek.
  7. Podle své chuti dochutíte citrónovou šťávou.
     

Kapří hranolky

  • Kapr filet 200g
  • Hladká mouka 50g
  • Sojová omáčka 0,5dl
  • Chilli
  • Černý pepř
  • Česnek 20g
  • Zázvor 8g
  • Kurkuma 3g
  • Kmín 1g
  • Petržel 5g
  • Vinný ocet 1/2 lžíce
  • Olej na smažení
     

POSTUP

  1. Kapra nakrájíte na tenké hranolky a vložíte do mísy.
  2. Přidáte sójovou omáčku, koření, nastrouhaný zázvor, česnek a ocet.
  3. Necháte dva dny marinovat v lednici.
  4. Kapří hranolky usmažíte ve větším množství oleje a přidáte do polévky.